2012. szeptember 16., vasárnap

Író, írj, de ügyelj a pénztárcádra!

Előszó: Manapság egyre több ember érzi olthatatlan szükségét, hogy legalább egy könyvet megírjon, és kiadjon. Nincs ezzel semmi gond, legfeljebb az olvasónak lesz egyre nehezebb eligazodni a könyvóceánban, ki az író, (a szó nemes értelmében) és ki az, akinek könyve jelent meg...:-) Régen, ábrándos lelkű emberek fát ültettek, hogy nyomot hagyjanak a világban, ma könyvet írnak. Mondhatni, minden tizedik felnőtt ember Magyarországon. Nem hivatalos számítások szerint kb. kétszáz-ötszáz ilyen, vagy olyan íróra jut egy full extrás kiadói ajánlat. Azaz, amikor a kiadó MEGVÁSÁROLJA a szellemi terméket, SAJÁT pénzén kinyomtatja, fizeti a reklámot, megküzd a sáska éhségű terjesztőkkel...stb, stb. A többségnek - és most vonatkoztassunk el attól, hogy milyen irodalmi értékkel rendelkezik a mű - a magánkiadás, és zömmel magánterjesztés marad, saját pénzen. Itt hívnám fel a figyelmet, hogy a full extrás kiadói ajánlat sem jelenti automatikusan azt, hogy a mű bármilyen értéket képvisel, olykor csak eladhatóbbnak tűnik. Gondoljunk a közelmúlt, kívül-belül jajlila, hatalmas reklámhadjárattal körített, "csajos" könyveire, majd rövid borzongás után haladjunk tovább.

                       Tanult foglalkozásom okán rengeteg hírlevelet kapok nyomdákba oltott kiadóktól, amelyek mind-mind arra kapacitálnak engem (meg a több ezer más cimzettet), hogy azonnal hassak oda, hogy alkossak valamit, kaparjam elő a pénzecskémet a sifonérból, és adassam ki velük. Vállalják a bevezetést is, mert reklámoznak engem és művemet, ez a bónusz. Ilyenkor csak azért nem hatódom meg könnyekig, mert ez többnyire azt jelenti, hogy kiraknának engem a SAJÁT honlapjukra facebook oldalukra, esetleg egy e-kereskedésre, oszt aki belébotlik, belébotlik. Terjesztőkkel való huzakodást, könyvesboltokba eljuttatást nem vállalnak, naná! Mindig jókat mulatok a csábos, és nagyon átlátszó csalitrükkökön, de a legutóbbi hírlevél kivívta teljes elismerésemet.
                     Meghítak személyesen engem (meg a több ezer más címzettet) hogy vegyek részt a közeljövőben kiadandó, bombasztikus novelláskötetükben. Közlik, hogy nagyságra A/5-ös lesz (egy fénymásolópapír kettébehajtva, még nem világhírű szerzőknek is megmutatja, az mekkora. Egyébként külsőre talán a legidomtalanabb, viszont papírkihasználás szempontjából a legelőnyösebb formátum ), és úgy 200-280 oldal terjedelmű. Az ebben való megjelenéshez a következőket kell tennem:
- Megírni a a 2-6 oldalnyi novellát
- Bemásolni a meghatározott sablonba, és elektronikus úton elküldeni
- Azt, hogy alkalmasnak találtatott-e a művem, onnan fogom megtudni, hogy kapok egy számlát a részvételi díjamról, amely oldalanként 2000 forint. (Itt a rövidség kincset érhet, mert, ha két oldalas a művem, csak négyezerbe fáj, ám, ha hat oldalon terjengek, biza 12 ezer forintot mutathat a taxaméter...)
-
Bár a könyvet 2990 forintos áron dobják piacra, csakis nekem, csakis most eladnak akárhány darabot 1990 forintért. A vicces, hogy ezt a jelentkezési adatlapomon kell igényelnem, amikor még asse tudom, megjelenek-e a válogatásban. Szóval lehet, hogy nem is leszek benne, mert kiszór a tanult zsűri, de már megrendeltem mondjuk egy olyan könyvet, amelynek minden szerzőjét utálom, mert ők benne vannak...:-))

ÉS MOST SZÁMOLJUNK MÉGHOZZÁ NAGYON SZERÉNYEN!

                              Tegyük fel, hogy pályázik akárhány, elhelyezést nyer húsz szerző. A 2-6 oldalas terjedelemhatárt átlagolva, szerzőnként 4,5 oldallal számolunk. 4,5 x 2000 Ft x húsz szerző =  180.000 forint. Mindegyik megjelent szerző vásárol öt könyvet, higgyük el, ez a minimum. 1990 forint x 5 példány x 20 szerző = 199.000Már 379.000 forintnál tartunk. Most jön a mazsola a kalácsvégben!!! A szerzőktől megjelenési hozzájárulást is kérnek. Mint, ahogy írják: ez tartalmazza a mű szerkesztését, gondozását (he?), nyomdai előkészítést, nyomtatást, terjesztést, marketingköltségeket, a köteles példányok költségeit (16 darab szokott lenni összesen), a könyv BEMUTATÁSÁNAK költségeit (az nincs benne a marketing költségben??). Mennyi legyen ez szerzőnként? Tegyük fel, hogy a kiadó nem annyira éhes, legyen mondjuk szerzőnként 15.000, összesen tehát 300.000 Ft.
                           Eddig az a tényállás, hogy húsz szerző, minimum 679.000 forintot gyömöszöl egy ötletes nyomda-kiadó zsebébe, - ebből 480 ezret még a könyv megjelenése előtt - hogy viszontláthassa zöngeményét egy olyan kötetben, amelynek külleméhez és belleméhez hozzá se sóhajthat a saját írásán kívül. És mindenemű szerzői jogáról lemond. Pár százezernyi nem egy nagy összeg, mondhatnánk. CSAKHOGY!! Mindenből a minimum minimumát számoltam. Ha nem húsz írás jelenik meg, hanem harminc, ha a megjelenési hozzájárulás nem 15 ezer, hanem huszonöt, ha a szerzők duhaj módon nem öt példányt vásárolnak fejenként, hanem többet... kúszik rendesen a hét számjegy felé az önkéntes írói hozzájárulás. Ráadásul a felhívás nem tartalmazza, HÁNY PÉLDÁNYBAN IS JELENIK MEG A KÖTET. S bizony akadnak olyan posványlelkűek, akik ilyenkor arra gondolnak, lehet, hogy pont annyiban, amennyit előre megrendeltek a szerzők, plusz 16 köteles példány, plusz fejenként egy tiszteletpéldány, plusz egynéhány mutatóba, hátha lesz pár olvasó, aki megveszi? Nesze neked írói karrier!:-)                       
              A történetben az a legszebb, hogy jogilag minden rendben van. Sosem fogjuk megtudni, hogy kultúrmissziónak, vagy ügyes bevételszerzésnek vagyunk-e tanúi... A jámbor, hírnevet óhajtó szerzők, ha pályáznak, önként és dalolva fogadják el a feltételeket, s nyújtogatják készségesen bugyellárisaikat. S, ha ismét visszatérünk a minimum számításhoz, de most már egyénre bontva, a helyzet a következő. 4,5 oldalas novella esetén, 15 ezer forint megjelenési hozzájárulást, és öt példány megvásárlását feltételezve, 34 ezer forintba kerül, hogy valaki megjelenjen egy ismeretlen összetételű és példányszámú, bizonytalan terjesztésű, nevenincs novelláskötetben.
                      Ennyiért a bolondnak is megéri...                       

12 megjegyzés:

  1. Amikor elküldtem a kéziratomat a regényekre specializált ugyanilyennek, csak abban bíztam, hogy legalább elérem a varázslatos egymilliót, de még az sem jött össze, nyolcszáz-valahányezernél megállt a számla :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Laura, pedig a Te regényedről olyanokat csiripelnek a madarak, hogy igazán megérne egy full extrás kiadói ajánlatot! Talán bávatag "csajos" regényt kéne írnod, a lila mind az ötven árnyalatával...:-)

      Törlés
    2. KÖszönöm :) Próbáltam, de sosem jutottam a végére, pár fejezet után veszekedetten unni kezdtem :)

      Törlés
  2. Te ne tudnád, hogy az író úgy tekint művére, mint anya elsőszülött magzatára? Kicsit tojásfejű? No meg hörcsögpofi? Esetleg kopaszkás? Akkor is ő a világ legszebb gyermeke és meg kell mutatni mindenkinek. Akkor is, ha ez, ebben az esetben épp sokba kerül :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Perenne, a mindenki tág fogalom!:-) Szerintem a "mutogatós írók" jobban járnának, ha nyomatnának halhatatlan művükből 20 példányt, tizenkilencet elajándékoznának olyanoknak, akik hírét viszik másoknak, egyet meg megtartanának maguknak. Egyrészt dajkálni (énkicsikém, énkicsikém), másrészt bizonyítékként, VAN könyvem, de a többit elkapkodták... Nem kerülne sokkal többe, mint egy ilyen novelláskötetben való részvétel. És mindenki boldog lenne.

      Törlés
  3. Így már mindjárt más! Lehet én is kedvet kapok egy regény megírásához? (Nem. Majd, ha olyan szinten tudok írni, mint Szabó Magda. Azaz sohanapján.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem mindig jó a költői ordré: "...a mindenséghez mérd Magad!" Ha kedvet kapsz, írd meg! Ne törődj azzal, hogy mi lesz a sorsa, kiadják-e, vagy sem, lesz-e haszna, kinek tetszik, kinek nem. Állítólag így születnek az IGAZI művek. Amikor írója nem latolgatja a mű sorsát, csak megírja, mert meg kell írnia. Tudom, hogy csak vicceltél!:-) Én nem.

      Törlés
  4. Ezek az árak brutálisak!Meg a spamek is. :P
    De, gondolom ezt ismered:http://konyvmuhely.hu/
    Nem? :)

    VálaszTörlés
  5. Én egy barátnőmtől kaptam.
    De most nem tervezek könyvet kiadni, főleg, hogy antiszoc lettem, de ez nem fog sokáig tartani, csak amíg beszokom az új munkahelyemre. :)

    VálaszTörlés
  6. Írni jó. Olvasni is. Én pl. azt is szeretem olvasni, amit én írok :) De ehhez nem köll többszázezer HUF-ot adni. Csacsival értek egyet, amit Perenne-nek írt válaszában írt. Na, jól megmagyartam :/
    S ezek után képzeljétek el, hogyan működnek a zeneműkiadók XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Utólag visszagondolva, talán úgy tűnhet, mintha én ellenezném, hogy bárki könyvet írhasson, és azt saját pénzén kiadhassa. Nem. Akkor sem, ha a kiadást nem a valódi írói kényszer és természetes megmutatkozási vágy, hanem talmi hiúság indokolja, és a mű pocsék. A döntés így is úgy is az olvasó kezében van. Ha valakinek megér több százezer forintot, hogy elmondhassa, író vagyok ám, itt a könyvem, la' - hát érjen meg. A saját pénzét veri el a saját... pennájával!:-) Ugyanakkor ismerek olyan szerzőket, akik - mivel a kutya sem akarta kiadni művűket - szerény példányszámú magánkiadásban dobták piacra, és elsöprő sikert arattak. Ma meg már csak a kutya nem akarja kiadni műveiket!:-)) Gondom, az ilyen gyanús akciókkal van (fenntartva a tévedés jogát), amikor egy üzleti vállalkozás kihasználja, hogy időközben "tízezer meg nem értett író" országa lettünk. A zeneműkiadásba bele se merek gondolni!:-)

      Törlés