2013. március 31., vasárnap

És harmadnapra...

A párbeszédet most szombaton hallottam két szomszédasszonyom között. Vera a hetvenes évei elején jár, Tündi nemrég ütötte el a huszat. Vera karcos modorú, nagyon művelt, s amit nem szenvedhet az a butaság. Tündi... nos Tündi hogy úgy mondjam élen jár abban amit Vera ki nem állhat... Ennek ékes bizonyítéka, hogy állandóan beszélgetést kezdeményez Verával, ha összefutnak a lift előtt.
- Most mondja meg! - kezdte Tündi - Ezt a pocsék időt! Pont most!?
- Mi a baj az időzítéssel? - kérdezte rezignáltan Vera, aki már rég beletörődött abba, hogy Tündi beszélget vele, ha akarja, ha nem.
- Hát ezen a szent napon! Anyu is mondta, hogy nagyszombat van, meg minden, és erre tessék, napsütés, meleg és virágok helyett felhők, hideg, zuhogó eső...
- Édike! - Vera ezt a megszólítást teljes megvetése jeléül szokta használni, Tündi természetesen bóknak veszi. - Ezen a szent napon az Isten fia már halott volt! Mivel előző nap megfeszítették! Mégis mit szeretne ennek örömére, mi legyen?! Hejehuja, dínomdánom??!
- Szóval azt mondja ez az idő így rendben van?
- Mindenesetre illik a mai naphoz, már, ha a Jézus legendát nézzük...
- De Anyu azt mondta, hogy Jézus feltámadt!
- Miután meghalt! Nem előtte! UTÁNA! Ahogy mondani szokták: és harmadnapra feltámada.
- Na várjunk csak! Pénteken fel... megfeszítik, szombaton halott, szóval péntek, szombat...- egy emelettel feljebb is éreztem a zsigereimben, hogy Tündi kétségbeesetten próbál háromig számolni.- ... péntek egy, szombat kettő, vasárnap, á már értem, szóval holnap lesz a feltámada!
- Ahogy mondja! -  sóhajtotta Vera, miközben ütemesen csapkodta a lift hívógombját.
- Szóval holnap már süthet a nap, meleg lesz meg minden?
- Ezt nem tudom garantálni!
- Tudja mi a véleményem erről a húvétról Vera?
- Ne kíméljen Édike!
- Az, hogy furi egy ünnep! Nagyon furi!
- Nem várom meg a liftet Édike! Megyek a lépcsőn, viszlát!

Lám, ma, a "feltámada" napján is ugyanolyan pocsék az idő, mint tegnap volt. Azt hiszem a húsvét tekintélye mélypontra esett Tündi szemében.:-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése