2012. október 25., csütörtök

A kajak két oldala

Még mindig a Janics ügy, még mindig a számolgatások, bajnok kontra Magyarország viszonylatban...  Ki tartozik kinek, miért nem és mennyivel? Ki adott többet a másiknak, ki a hálátlan, mi járna még és mi nem, kinek hogyan kéne viselkednie...

Szerintem a hírnéven és dicsőségen  a sportvilágban mindösszesen ketten osztoznak. 1. maga a bajnok, 2. az általa képviselt nemzet.  Mivel a nemzet nem edz, a győzelmek alatt pedig nem ül, és nem húz a bajnok mellett - háláját a megfelelő körülmények biztosítása, pénz, kitüntetés és dokumentált rajongás formájában nyilvánítja ki. Ezen a ponton szerény véleményem szerint teljesen kiegyenlítődik a tartozik-követel oldal. Ezért aztán elég értetlenül figyelem a Janics-fanok szenvedélyes kárpálását, hogy nahát, meg fúj, mindazok után amit Janics ezért az országért tett, nem ezt érdemli. Náluk sosem merül fel a kérdés, hogy mindazok után amit ez az ország Janicsért tett, nem sanda hazugságokat, bajnokhoz bizony méltatlan viselkedést érdemel? Csak az egyik oldalon találhatók elévülhetetlen érdemek? Mert igen, Janics Magyarországnak ipari mennyiségű érmet lapátolt, amiért Magyarország ipari mennyiségű dotációt lapátolt, nagy tisztelettel bajnoka zsebébe. Különben is, ahogy a dolgok mostanság állnak, a ma elévülhetetlen érdemeit tejköddel fedi el a holnap. Mert, ha Janics a legközelebbi versenyén- jelen helyzetet alapul véve leginkább bolgár versenyzőként - a dobogó legfelső fokára áll, nem azt mondják, hogy a győztes Janics Natasa, volt magyar olimpiai bajnok, aki Magyarországnak ennyi és ennyi érmet szerzett, nem! Azt fogják mondani: a győztes Janics Natasa, olimpiai bajnok, Bulgária. És még akkor sem játszák el a magyar himnuszt, ha Natasa legszebb éveit "áldozta" hazánkra.
              Nemigen értem azt sem, miért háborodik fel a sportrajongók egy része, mert a magyar szövetség pénzt merészelt kérni a távozásáért. Ugyanis Janics nem csak tehetségét, és fizikumát viszi el az országból, hanem azt a tudást is, amit magyar szakemberek köszönhet. És ezt a tudást - önszántából, ezt hangsúlyozzuk ki, mert lassan már némelyek eljutnak odáig hogy szegény fejét elüldözték- már nem Magyarország javára kívánja hasznosítani, sem a közeli, sem a távoli jövőben. Hiheti bárki is komolyan, hogy a magyar szakemberek, Janicsba fektetett munkája, távozása pillanatától eltűnik a bajnokból, és értéke a nullával egyenlő?? Pitiánerség ezért pénzt kérni? Az lenne a pitiánerség, ha szakemberei munkáját semmire nem értékelné a szövetség az eleganciára való törekvés lázában...   Az viszont, hogy Janics Natasa követőkre lelt a magyar kajakosvilágban az új haza keresésében, nem az ő hibája. És nem is minden esetben a "hűtleneké". Évek óta elmaradt fizetések keményen teljesítő versenyzőnél, edzőnél a sikersportágunkban? Ejnye, no!
            Na ez az, ami abszolút nem elegáns!  

5 megjegyzés:

  1. Kezdem azt hinni, engem itt üldöznek. :DD

    VálaszTörlés
  2. Jajajj, nem, csak miután nem voltam elégedett a sebtiben felrakott posttal, kicsit cizelláltam, mire eltűnt az EGYETLEN kommentem. Amúgy komment eltüntetésben nagy vagyok, Kemsei is tudna róla mesélni... Olvasó-ridegtartás...:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. MÚÚÚÚÚÚ, csak ennyit tudok a ridegtartásra reagálni :-))))

      Törlés
  3. Elárulhatom: én is azért járok ide, hogy edzésben maradjak. :-))

    VálaszTörlés
  4. Amikor egy sportoló szponzorok hirdetéseit viseli, vagy reklámarc lesz jó pénzért, akkor tudja: neve, tudása érték, amit így kamatoztathat. Amikor átigazol, tárgyal a juttatásairól, és tudja, ha a szerződése úgy szól, elhagyandó klubja is profitál anyagilag az üzlet kapcsán. Janics Natasa ebben a világban él elég régóta, most mégis úgy viselkedik, mint elefánt a porcelánboltban. Értetetlenül figyelem, melyik elem lehet új a számára, ha csak az nem, hogy nem vágta azonnal haptákba magát mindenki, mit tehetünk Önért/érted drága Natasa. felkiáltással.

    VálaszTörlés