2012. október 4., csütörtök

Kés, villa, olló...

                                  Felőlem aztán az összes nyerőgépet eláshatják Attila sírja mellé, nem fognak hiányozni. Amiért mégis felháborít a kormány villám intézkedése, miszerint az összes, honban található nyerőgép pillanatok alatt tűnjön el, az az indoklás. Mert erre azért van szükség, hogy a vékonypénzű, szélesebb néptömegek ne dobálják be ezekbe a csúnya masinákba családjuk megélhetését. Mint ugye, eddig...
                                Szóval a szélesebb néptömeget meg kell védeni - önmagától. Mert az széles néptömeg ojjan, de ojjan agyatlan barom, hogy ha némi pénzmag kerül a kezébe, azonnal a nyerőgépbe dobálja. A család meg  otthon siratja a kikapcsolt gázvillanyvíz kombót, és párás szemekkel mered a nem világító, ámde annál üresebb hűtőszekrény belsejébe. Na de majd most! Apa/anya ezentúl hazaviszi a vékonypénzét, ami ugyan nem elég a szolgáltatások visszakapcsolásához, de legalább lesz zsír meg kenyér, (na jó, ne túlozzunk, zsír nem lesz) s a gyertyacsonk fényénél lehet beszélgetni, hogy milyen jó is így ez az új élet.
                               Ne érts félre ó, Nyájas Olvasó, dehogy mondom én azt, hogy aki még az éhenhaláshoz is keveset keres, az dobálja a nyerőgépbe a pár ezer forintját, megélni úgysem lehet belőle. Inkább kérdezem, kormányom prominensei közül gondolja-e bárki, hogy a játékszenvedély bűzös mocsarában fetrengők a játékgépek üres helyének látványától egy csapásra kigyógyulnak? Ám  ennél jobban érdekelne egy másik kérdésre adandó válasz. Nevezetesen: milyen államfő/alfő az, aki a népét, vagy annak egy részét kiskorú, szellemileg visszamaradt gyereknek nézi? Mi lesz a következő lépés? Beszüntetik a szúró-vágó eszközök árusítását, mert kés, villa olló, gyerek kezébe nem való? Mert - figyelem, jogi formula jön - ügyei viteléhez szükséges belátási képességgel nem rendelkezik? Te csak ne dönts, ne is gondolkozz, úgyis csak hülyeségek jutnak az eszedbe, majd mi megmondjuk mit akarsz, addig meg mars a szem elől büdös kölök!? Ma sincs nincs vacsora!
                         Igen. Van olyan felelőtlen, embernek látszó tárgy, aki eltapsolja még azt a keveset is, amit hazavihetne, és erre a kétségbeesés nem mentség. Viszont EZ meg nem mentség arra, hogy egy egész nemzetet kiskorúsítsanak.
                        És már rég nem a nyerőgépekről van szó.

35 megjegyzés:

  1. Ezek is csak Kádár köpenyéből bújtak elő. Majd állambácsi megmondja. Az a szenvedélybeteg meg, aki nem nyerőgépezhet, az hazamegy és fogad a gyerekkel, hogy nem tudja, merről jön az első pofon. Én kérek elnézést.

    VálaszTörlés
  2. Nemzetbiztonsági kockázat... Ahha... Meg az ángyod térdekalácsa, amin a rámpillár kukucskál. Az.

    VálaszTörlés
  3. Hát azért (hogy egy pillantást az érem túloldalára is vessünk) nem feltétlenüla legfeddhetetlenebb, legtörvénytisztelőbb állampolgárok üzemeltetnek (úgy nagy általánosságban, széles e világon) nyerőautomatákat.

    Aztán meg megy a sírás a hol 30, hol 40 000 munkahelyről, ami így elvész...nevezett intézmények (maximális tiszteletem a kivételeknek) nem arról híresek, hogy bejelentett alkalmazottakkal, szorgos adó-, TB-fizetgetés mellett dolgoztatnak. Állambá szempontjából tehát ez az akárhány munkahely nem is annyi, amennyi (és mivel nincs bejelentett munkaviszony, munkanélküli ellátásra sem jogosultak).

    Akkor vissza az EGYIK oldalra, mielőtt szó érné a ház bármely részét: nem az első eset, hogy ez a kormány túlreagál valamit, kettőnek tulajdonképpen szenvedő alanya is vagyok.

    perenne: neked szól, de többeknek is mondanám: tessék mondani, akkor most visszasírjuk-e a Kádár-rendszert, avagy sem? Erre egy nagyon frappánsat olvastam a minap: "vissza lehet sírni a gyerekkort, de abban a szaros pelenkától a kamaszkori pattanásokig minden benne lesz!".

    VálaszTörlés
  4. Nem sírtam vissza soha. Sem a rendszert sem az ifjúságom. Ezt a házigazda simán visszaigazolhatja. Az utalás azt jelenti: a most hatalmon lévők is abban a rendszerben szocializálódtak és ez néha felszínre is tör. Amúgy nem szeretem a nyerőgépeket, de azt sem, ha gyerekként kezelnek. Azt meg végképp nem, hogy megnyitnak egy kaput, a cégek fejlesztenek komoly pénzekért (elektronikus kaszinók), majd kapu becsuk, haszon nuku. Ez nem az ésszerű kockázat, hanem kib@szás (már elnézést) és ez nálam még mindig nem törvényalkotási kategória. A törvénykezés kifejezetten az a folyamat, ami előtt gondolkodni kell és hosszú távra előre kell gondolkodni. Úgy tűnik nem megy az uraknak. Nagyon nem.

    VálaszTörlés
  5. Csacsikám, nem nekem szól, de pár mondatot engedj meg.
    Kemsei Zoli: igen, benne van a szaros pelenkától, stb. Plusz benne van az ún. jogbiztonság tbk. Meg olyan apróságok, mint a "családdal elmegyek nyaralni" vagy nem kellett azon gondolkodnom, hogy téli cipőt vegyek, vagy pótoljam a három kiszáradt gyümölcsfát. Tudod, az olyan apróságok, mint a napról-napra élés, vagy a tervezhető(bb) jövő... Tudom, nem voltunk szabadok :/
    A rámpillárhoz pedig még annyit: ha nem legális, akkor nem adóztatható. Csak büntethető, mint az olajszőkítés. Kb. annyian is lesznek büntethetők, mint a szőkítésben részt vevők.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nézd, a diktatúrák feltétlen előnye, hogy a törvények egyértelműek. Hozzátéve, hogy azért a többinél egyenlőbbek kategóriája megvolt ott is.

      Félreértés ne essék: nem az a bajom, hogy akkor a piros útlevelet is csak munkahelyi/iskolai ajánlásra adták ki (lásd még: szabadság), de ezt majd bővebben kifejtem alkalomadtán.

      Törlés
  6. Kemsei Zoli! Igazad van, de akkor ezt kell mondani. Az összes indokkal. Nem olyan nehéz. Adnék egy vázlatot. Betiltjuk a "nyerőgép-ipart", mert tulajdonosaik zömmel félbűnözők, ugyancsak zömmel feketén foglalkoztatják alkalmazottaikat, akiknek így továbbra sincs szociális hálójuk (legfeljebb esélyük, hogy huszonezernél többet keressenek...) és az államkasszába se csorgatnak elég pénzt, s amit nem csorgatnak azzal esetleg korrumpálhatják ingatagabb jellemű honatyáinkat. Ez érthető, sőt hellyel-közzel védhető álláspont. De csak hellye-közzel. Az eset kapcsán valahogy a Nagy Amerikai Szesztilalom jutott az eszembe. Az is logikus, sőt nemes szándékú talajon született. Azok a munkások, akik ittak gyengébb munkaerővé váltak, kisebb lett a termelékenységük, gyengébb az egészségük, és valószínűleg családjaikkal sem bántak példásan. Mi történt? Prímán kitermelődött a feketekereskedelem, meg a fekete hősök kora. (Al Capone pl)Az alkoholfogyasztás meg nem csökkent.

    Érdekes lehet a wikiben található mondat elemzése: " Az alkoholtilalom végül azért bukott meg, mert olyan fokú bizonytalanságot teremtett az amerikai társadalomban, amelynek kockázatai meghaladták azokat a jótékony hatásokat, amelyekkel jártak (fogyasztás, betegségek csökkenése)." Hogyan teremthetett az EGÉSZ amerikai társadalomban bizonytalanságot az, hogy a randa részegesek nem vehettek a bótban piát? Mert a kultúráltan, kismennyiségben alkoholt fogyasztók is "kiskorúsítva" lettek, viszont azt látták, hogy amíg az állam őket bármikor, bármitől eltilthatja, a maffiának képtelen megtiltani bármit, sőt...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az a különbség, hogy Amerikában az alkoholkereskedelemnek a tilalom előtt csak kis része volt a maffia kezében, a törvény kihirdetése után viszont az egész. A szerencsejátékipar meg eleve a feketegazdaság egyik prominenseként szerepel ott is, ahol legális (Vegasban sem csak jogtiszta játéktermek üzemelnek). Másrészt: kaszinókban megmarad, csak épp a bivalybasznádi kocsma pultja mellett nem fog csilingelni egy ilyen kütyü. Harmadrészt: az emlegetett "nemzetbiztonsági kockázat" szerintem tökéletesen lefedi az általad hiányolt információkat: ha történetesen nyomozni akarnak, vagy felgöngyölíteni egy komolyabb pénzmosó rendszert, nem is kell többet mindani hivatalosan, sőt!

      Ezt természetesen a sorozatos kommunikációs hibák alól (ezt nem sikerült megtanulni a jelenlegi kormánypártnak, sajnos) nem ad felmentést, a feketemunkát ki lehetett volna mondani, a rendőr- és adóhatósági esetleges nyomozás ötletét semmiképp.

      Törlés
  7. Perenne! Egyetértünk. Válaszod után nyilván Zolinak is világos, hogy állításod nem jelent visszasírást. Azért állításod alátámasztásához itt van egy link: http://www.facebook.com/notes/egyenl%C3%ADt%C5%91-tv/ma-az-alkotm%C3%A1nyba-foglalt%C3%A1k-az-mszmp-b%C5%B1n%C3%B6ss%C3%A9g%C3%A9t-k%C3%B6sz%C3%B6ntj%C3%BCk-a-fideszes-b%C5%B1n%C3%B6s%C3%B6ket/10150498084815116?comment_id=20545057&offset=0&total_comments=130

    Mi ezzel a gond? Az égvilágon semmi. Az, hogy valaki(k) Kádár köpenyéből bújt elő, még nem jelenti azt, hogy jelenünkben alkalmatlan. Csak éppen a komcsizás mulatságos kicsit az ő szájukból. De azt igen, hogy amilyen redszerben szocializálódtak, annak nyomait nemigen tudták kiírtani jelen tevékenységükből. Ez már hiba.

    VálaszTörlés
  8. Moty! Már megint arany minden szavad!:-) Azért jó, hogy emlékeztettél rá, most szabadok vagyunk. Csak azt sajnálom, hogy ez ma, sokaknak - hogy a költő szavaival éljek - azt jelenti:
    "Fázunk és éhezünk
    S átlőve oldalunk,
    Részünk minden nyomor...
    De szabadok vagyunk!"

    VálaszTörlés
  9. Kádár rendszerében kétszer került a közelembe géppisztoly (ha jól mondom, igaz csak egyszer fogták ránk. A másik alkalommal csak hozták, nyomatékképp egy törvénytelenség végrehajtásához. És semmi politika nem volt a dolgokban*. Köszönöm, egy életre elég volt.
    *Mint tudjuk, mindenben ott volt a politika és/vagy a rendszer félelme, de ezt most inkább hagyjuk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálam az arány: kezemben megszámlálhatatlanul (18 hónap katonaság), rám fogva talán ha kétszer.

      Törlés
  10. Perenne, akkor a legjobb kívánság, hogy soha többé ne kerülj Rád szegezett géppisztoly közelébe. A legeslegjobb pedig az: egyikünk se.

    VálaszTörlés
  11. Ámen. (mondom én, az ateista deFalla)

    VálaszTörlés
  12. A metro újságban nyilatkozott a Nyírő Gyula kórházból az egyik orvos, hogy az intézkedés egyetlen előnye, hogy kevesebb lesz a szenvedélybeteg. Ja, a szerencsejáték ősidőktől az emberekhez tartozik, sosem fog megváltozni ez, most feketén fognak működni ezek...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Persze, sem a szerencsejátékot, sem a prostitúciót nem lehet kiirtani, mindkettő ösztönvezérelt dolog. Ez tudott tény.

      Törlés
  13. Igen sűrűn idézem ezt a hetvenes évekbeli (tehát vastagon Kádár-korszakbeli) dalt. És a mai napig csodálkozom, hogy a Szent Cenzúrán (oppsz bocsánat, olyan nem volt, Sanzonbizottságon...) hogy a nyavalyába is ment át?

    Nesze létbiztonság, miegyéb: "langyos a sör, de nekünk így is jó". Na EZ a Kádár-rendszer maga, alfája és omegája, nemzedékeken átívelő megbocsáthatatlan főbűne. Ha valaki esetleg pozitívan emlegeti, tán ezt???

    http://www.youtube.com/watch?v=99OcgoLKCsw

    VálaszTörlés
  14. Zolikám! Igen, akad! Ideje megbarátkoznod a gondolattal, bár, ha nem teszed, akkor sincs semmi. Nem igazán számít. Azok, akik ma létbizonytalanságban élnek, a Kádár korszakban meg nem, azok bizony valahogy nem tudnak undorral gondolni a langyos sör idejére.

    VálaszTörlés
  15. Tudom, tudom, és tudom. De a szaros pelenka és a pattanások akkor is hozzátartoznak a gyerekkorhoz.

    A szürke középszer előtérbe helyezése több nemzedékre vágott tönkre mindent, amit csak lehet. Többek közt a kezdeményezőkészséget, a túlélési ösztönt, az ömnagunk hajánál fogva kihúzását a mocsárból - nagyon sok mindent, amire pont most lenne nagy-nagy szükség.

    Nézz csak körül bárhol a neten - a facebook és különböző fórumok adják erre a legszebb példát: a "szürkeközepek" egy valamit fogtak fel az úgynevezett "jogállamból": hangosan kiordíthatják, ha nem tetszik valami.

    Miért is van az, hogy csak a "nem"-*ek hallatszanak mindenhol? Mert az elbutított - vedd szó szerint - emberek csak eddig, az ösztönös, gyermeki tiltakozásig jutnak el. Próbaképp fel szoktam tenni a kérdést - itt, Nálad, a Szamáristállóban is -, hoyg rendben van, ezt nem, de akkor hogyan igen? Tízből kilencszer néma csend vagy közhelyes maszatolás rá a válasz.

    Érdekes kis paradoxonok: azt, mint ideológiai vezérelvet ugyebár elfogadta az istenadta, hogy "az állam rossz gazda", mégis, amint bajba kerül valaki, az államtól várja a mannát, az államot, és aktuális vezetőit készül egy kanál vízben megfojtani, miért is nem tesznek valamit? Azért, aki nem is olyan rég kimondta felette a halálos ítéletet? Ha szidni kell, akkor szidjuk, de a segítséget mégis tőle várjuk? Gyermeteg ez is, olyan dackorszakos: "hülyeanyúúúú-apúúúúú", aztán meg "kérek vacsorát".

    Az emberekből bizony az önállóságot gyilkolta ki az a rendszer, totálisan életképtelenné tett egy nemzetet. Még egy kis példácska, hetvenes-nyolcvanas évek. Külföldről (bárhonnan) hazajövet a polgár meg volt szédülve, hogy "mekkora nemzeti érzés van ott, bezzeg bennünk" - a következő pillanatban a válogatott focimeccsre zászlót lobogtatókat ócsárolta teli szájjal: mit MAGYARKODNAK ezek?

    EZT és EZÉRT nem kérem, nem sírom vissza, úgy, hogy minden pillanatban kérdéses, meddig húzza a munkahelyem, hónapokkal el vannak maradva a fizetésemmel, és ha megszűnik, ki tudja, lesz-e hova mennem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt az önmagunkat újjáépítő erőt ölte meg a Kádár-rendszer, ami működött a tatárjárás, a török hódoltság, a 48-49-es forradalom bukása utáni Bach-korszak, Trianon, a második világháború, sőt, még 1956 után is. Ami miatt a világ eme hatalmas forgalmú átjáróházában még mindig itt vagyunk és még mindig magyarul beszélünk. Nem mongolul, törökül, németül, románul, oroszul...

      Törlés
    2. 1000 bocsánat, majd töröld légy szíves, ha sokallod:

      Élő példa erre az olimpia. Győz egy sportoló. Nyilatkozik valamit - bármit, a győzelem utáni eufóriában. A tisztelt sajtó egy része nem győzi ezek után a sárga földig pocskondiázni. Lelkesen közvetíti egy riporternő a volt sportágát, amiben történetesen aranyérmet szerzünk. Médiahíresség kommentárja: kikapcsoltam volna a mikrofont, és lekentem volna neki két pofont, hogy ne sikoltozzon.

      Vajon mi vezetheti, süllyesztheti IDE egy ország prominens, igen népszerű, igen sokszor idézett és citált személyeit, hogy egy olimpiai bajnoki címben (figyelem, sportsiker, nem politika, néha tán még büszkén is döngetik az illetők a mellüket, hogy NYERTÜNK), ezt lássák? Milyen teljes erkölcsi és szellemi lepusztulás vezethetett idáig?

      Egy termálkristály reklmájának dallamára dudorászva: "köszönjük néked, Kádár", csak épp nem ugrálok helyből trolibuszra örömömben.

      Törlés
    3. Ígérem, mára az utolsó:

      És ennek az istenadta népnek nem is kellett legyömöszölni a torkán a globalizmus összes vadhajtását, baromságát: nyelte magától, mint kacsa a nokedlit. Aki annak idején gyűjtést indított Isaura kiszabadítására, a gyereke, az unokája tonnaszám nyomja az emelt díjas SMS-eket az aktuális valóságshow üdvöskéjére, nehogy már kiessen.

      Törlés
  16. Zolikám! Először is az "elmaszatolt" kérdésedre válaszolnék: jól van-e az, ha egy nép, illetve annak egyes csoportjai csak a gyerekes tiltakozásig, a mindenre nemet mondásig jut el? NEM, NINCS JÓL! Jelenünk értelmesebb csoportjai ennél jóval többet tesznek, sajnálom, hogy nem jutott el Hozzád a hangjuk. S még mielőtt megkérdeznéd, hol találod őket, megmondom: mindenhol. Közelebbi és távolabbi környezetedben, csak figyelj kicsit jobban a kedvemért!:-)

    Amint valaki bajba kerül, az államtól várja a segítséget... Az Ég áldjon meg, mégis honnan várná, ha az adóját odaadja, az általa diktált szabályokat elfogadja, engedelmes polgára, és önhibáján kívül került bajba? Tudtommal még nincs választási lehetőség, hogy megtartom a bruttó jövedelmemet, intézem az életemet, belátásom szerint. Mert az adót pl. azért /is/ kéri el az állam, hogy szociális hálót szőjön belőle. Van azonban egy jobb ötletem. Itt vagy Te, aki nem a Kádár rendszerben szocializálódtál, megveted a csak siránkozó, mindent apuanyutól váró ostobákat. Hónapok óta nincs jövedelmed, önhibádon kívül ingatag helyzetbe kerültél, a jövőképed enyhén szólva közös. Mit teszel Magadért, egyben hazádért, az állam kihagyásával. Ne vedd ezt provokatív kérdésnek, tényleg szeretném tudni, hogy az elveken túl mit cselekszel.

    Ha az önmagunkat megújítani képes erőt ölte meg a Kádár rendszert, akkor miért nincs még mindig az?

    Végezetül: Isaurának pár jámbor ember gyűjtött annak idején, nem a magyar nép. Az ominózus riporternőt pedig Bochkor Gábor - egy beképzelt, arrogáns, szereptévesztő médianyikhaj - óhajtotta megpofozni, szintén nem a magyar nép. Egy nemzetnek mindig lesznek ostobácska, önállótlan tagjai. Ám hogy ILYEN a nemzetem, azt nekem nem lenne bátorságom kijelenteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1.) Még mindig huszonévesnek gondolsz, ez igen kedves Tőled :-)) Születésnapom volt nemrég, és nem a huszonötödik :-)

      2.) Minden falunak van bolondja (Isaura-gyűjtés, Bochkor Gábor, stb.) az tény. De máshol nem nagyon mondják a falubolondjára, hogy polgármester, értsd: nem mérvadó a véleményük.

      3.) Sok mindent, ami nem feltétlenül a "nemzetgazadságilag jövedelmező" tevékenységi körbe tartozik: nem alapítottam sem iskolát, sem kórházat, nem vendégeltem meg a szegényeket és még munkahelyet sem teremtek. A magam módján, "szak"területén viszont igyekszem mindenféle szempontból ha nem is maradandót, de értékeset produkálni, és az emberi kapcsolataimat minden más elé helyezem.

      Törlés
    2. Kedves Szamár, azt hiszem, nem érted a paradoxont:

      Az alaptézis:
      1.) a Kádár-rendszert visszasírjuk, mert (ez, ez, és ez).
      2.) a jelenlegi kormányt nem szeretjük, mert a Kádár-rendszerhez hasonló megoldásokat csinál.

      A kisgyereknek nézés rendben is van, azzal - mint megfogalmazással - nincs is bajom. De a "kisgyerek" (ez esetben a lakosság) akkor szereti a szüleit (államot), ha az minden este cukrászdába viszi. Ha otthon vacsoráznak párizsis kenyeret, akkor nem szereti.

      Jó az állam, ha kényeztet. Ha nem kényeztet, nem jó.

      Kádár pro és Kádár kontra. Csak kissé faramucin hangzik, hogy "vissza akarja hozni a Kádár-rendszert, ami pedig olyan jó is volt, de akkor is pfujj" :-DDD

      Törlés
  17. Úgy látom, kezd önállóvá válni ez a bejegyzésed Csacsikám - nem baj ez, sőt :)
    Minden embernek másképp' látja/érzi a politikai játszadozásokat, olyan még sosem volt, hogy mindenkinek "überhappy" (ugye, milyen szép kreált szó?) legyen.
    Éppen ezért, vagy talán csak azért, mert elég sok gondolatot eszembe juttatott a bejegyzés, s az érkezett hozzá(d)szólások is ráerősítenek, alkalomadtán (órákon belül) talán leültet a gép elé engem is, s körmölök egy bejegyzést nálam. Lehet, hogy a saint-moty oldalon, lehet, hogy deFalla új oldalán. A freeblogot megszüntetem. Múlt héten lementettem kommentestül, így marad egy szép emlék. adios XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Pont erről szól ez a blog: értékes bejegyzéseket vitatunk meg a kommentekben (azaz nem a "terhes a kanárim, mit tegyek" szintű, bitpusztító portál ez).

      Törlés
    2. Nem terhes a kanárim, mert nincs háziállatom - ma viszont a madármegfigyelés világnapja (is) van :)
      A "bitpusztító"-t bélpusztítónak sikerült olvasnom...
      Rám nem kell nagyon figyelni, sosem voltam normális, s nem vagyok vitaképes. Van egy értékrendem, olyan-amilyen.
      S igen, a blogok azért íródnak, mert jó megvitatni dolgokat. Pont.

      Törlés
    3. Bélpusztító? Van nálam egy ampullával. Szilva alapanyagú. Koccintunk? :-)

      Törlés
  18. Kemsei Zoli! Ne má', még elVÖRÖSÖDÖK!:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az nőies (és itt nem Lendvai Ildikóra vagy Vadai Ágnesre gondoltam) :-)))

      Törlés
  19. Szívem Motty!! Nem vagyok egy kirekesztő típus, de mindig megrémülök, ha egy normális ember kerül a blog közelébe. Mert hát mit lehet az ilyennel csinálni??:-)))Szóval még szép, hogy figyelek/lünk Rád!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem szép dolog a türelmetlenség :P Mea culpa, elnyomott a buzgóság ebéd után, s igen jót horkoltam. Mondtam én, hogy nem vagyok normális, most eszméltem fel 18:30-kor. Íródik a bejegyzés, de mint írtam, egyáltalán nem biztos, hogy a nickem takarta blogon ;) (:P)

      Törlés
  20. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  21. http://defalla.posterous.com/egy-bejegyzes-margojara (az előbb is ezt tettem közzé nálad, mert azt hittem, a link automatikusan megjelenik)

    VálaszTörlés